GERBERY

Skleník plný gerberGerbery jsou nádherné, dlouhá léta oblíbené květiny a ani dnes neztrácející na popularitě. Pěstují se jak pro produkci řezaných květů, tak jako květem okrasné rostliny v nádobách.

Trocha historie

Gerbery byly objeveny v 70. letech 19.st. v jižní Africe a brzy se rozšířily i do Evropy. Jejich domovinou je jihovýchodní Afrika, Madagaskar, oblasti od Indie až po Nepál a Čínu a jeden druh najdeme i na Tasmánii a na Sibiři.

Na počátku kulturního pěstování gerber stála Gerbera jamesonii původem z Transvaalu a Natalu, v Evropě pěstovaná od roku 1887. Na přelomu 19. a 20. století se začínají objevovat první kříženci (jako vůbec první byly zkříženy G. jamesonii a G. viridifolia v Anglii v botanické zahradě v Cambridge).

Pěstování

Gerbery nejsou vhodné pro celoroční pěstování v teplých bytech. Potřebují dostatek čerstvého vzduchu a světla a chladné zimování.

Letní stanoviště

Přes léto jim vyhovuje slunné a teplé místo v dobře větraném skleníku, v bytě u okna či na balkoně a prospívá jim také letnění (rostliny mají při pobytu venku pevnější a kompaktnější listy a bývají odolnější proti chorobám a škůdcům).

Zimování

K úspěšnému přezimování a založení květů potřebují zimování na světlém stanovišti při teplotách kolem 10˚C, přibližně v lednu až únoru na období asi čtyř týdnů snížení teplot na asi 5˚C a poté opět zvýšení na 10˚C. Při chladném zimování procházejí rostliny částečným obdobím klidu a nabírají síly na bohatou násadu květů na jaře. Při zimování za vyšších teplot jsou oslabené, náchylné k napadení chorobami a pokud zimu přežijí, nástup kvetení není spontánní. Jsou proto ideální pro pěstování v chladném skleníku, v moderních bytech můžeme zajistit vhodné zimování na zasklených balkonech a terasách, případně chladných světlých chodbách či halách.

Substrát

Jsou náročné i na kvalitu substrátu. Ten musí být výživný a dobře propustný. Možná je směs kompostové zeminy, rašeliny a perlitu v poměru 4:2:1 s přídavkem vápence, tak aby pH výsledné směsi bylo kolem 5-6,5. Na trhu jsou i specielní substráty pro gerbery, ve velkovýrobě se pěstují též hydroponicky.

Zálivka a hnojení

Substrát by se měl udržovat stále mírně vlhký a bez velkých výkyvů v zálivce (při přeschnutí rostliny rychle vadnou, při dlouhodobějším přemokření hrozí rychlé rozšíření houbových chorob). V době růstu a květu je nezbytná dostatečná výživa, proto rostliny pravidelně hnojíme. Hnojit můžeme asi pětinovými dávkami hnojiva při každé zálivce nebo plnou dávkou přibližně jednou za týden až 14 dní dle vegetačního období.

Choroby a škůdci

Vzhledem k tomu, že gerbery jsou dosti náchylné k různým houbovým chorobám, je nutné substrát před výsadbou dobře desinfikovat, nejlépe jeho propařením. Pozornost musíme věnovat také zálivce – pokud je substrát trvale přemokřený, rostliny často uhnívají. Nejnebezpečnější houby jsou Phytophthora cryptogena a Verticillium alboatrum, způsobující vadnutí a následné hnědnutí a odumírání celých rostlin. Při prvních náznacích napadení rostliny je nutné okamžitě provést zálivku příslušnými fungicidy. Další častou chorobou je napadení květů a listů plísní šedouBotrytis cinerea, projevující se bělošedým povlakem na napadených částech. Nepříjemné bývá i padlí. Opět je nezbytné ošetření, tentokrát postřikem celé rostliny vhodným fungicidem. Příslušné chemické přípravky lze běžně koupit ve větších zahradnictvích či hobby marketech. Prevencí proti všem houbovým nemocem je udržování rostlin v dobré kondici – pěstování na slunném, dobře větraném místě, přiměřená zálivka (nejvíce škodí přemokřování substrátu) a správné zazimování rostlin.

Z živočišných škůdců jsou gerbery nejčastěji napadány molicemi (malé bílé mušky), mšicemi a sviluškami (droboučké červené až hnědočerné „kuličky“). Škůdci se vyskytují nejčastěji na spodní straně listů, kde vysávají šťávy z buněk rostlin. Květy ničí i třásněnky, které mohou na rostliny také přenášet virová onemocnění. Ochranou je opět postřik příslušnými chemickými prostředky.

Květy pro řez

Pokud chcete květy ve váze udržet co nejdéle svěží a krásné, měli byste je kupovat čerstvé a především od českých pěstitelů pěstujících rostliny v podmínkách, které zaručí řádné vyzrávání květů. Gerbery by se měly sklízet až v plně vyvinutém stádiu, ne ve stádiu poupat jako u mnohých jiných květin. Vyzrálý květ se pozná dle toho, že má dostatečně pevný stonek, který se neohýbá a samotné květenství je rozvinuté a vybarvené, jednoduché úbory by měly mít již zralé prašníky. Květy gerber by se měly sklízet pouze vylamováním, ne řezem. Zbytky květních stonků, které na rostlině zůstanou totiž zahnívají a hniloba může zničit celou rostlinu.

Jak udržet květy ve váze co nejdéle čerstvé

Před aranžováním do vázy je důležité stonky rozříznout do rozštěpu. Vody dáme menší množství (aby bylo ponořeno asi 2-5 cm stonku) a pravidelně ji měníme při prvních náznacích zakalení. Když  konce stonků zhnědnou, seřízneme je a opět rozřízneme do rozštěpu.

V prostředí s teplotami kolem 20˚C pak vydrží ve váze 10-20 dní (někdy i déle), za vyšších teplot průměrně kolem 12 dnů. Životnost květů je také závislá na odrůdě. Květy dovážené (především z Holandska), jsou pěstované v podmínkách optimálních pro rychlost růstu květů, ne však pro jejich vyzrávání. Mají velké buňky a řídká pletiva, čímž se snadno ohýbají a není možné je udržet ve vzpřímené poloze bez vydrátování. Navíc jsou po sklizni skladované v chladírnách, což  výrazně snižuje jejich trvanlivost (ve váze pak vydrží pouze několik dnů).

Přímo od pěstitele

Pokud chcete květy ve váze udržet co nejdéle svěží a krásné, měli byste je kupovat čerstvé a především od českých pěstitelů pěstujících rostliny v podmínkách, které zaručí řádné vyzrávání květů.

Květy dovážené (především z Holandska), jsou pěstované v podmínkách optimálních pro rychlost růstu květů, ne však pro jejich vyzrávání. Mají velké buňky a řídká pletiva, čímž se snadno ohýbají a není možné je udržet ve vzpřímené poloze bez vydrátování. Navíc jsou po sklizni skladované v chladírnách, což  výrazně snižuje jejich trvanlivost (ve váze pak vydrží pouze několik dnů).

Gerbery - květy všech barev Skleník plný gerber Gerbery - květy všech barev

Jedním z mála pěstitelů gerber u nás je pan Vladimír Šaroun. Pěstování gerber se věnuje od roku 1985 a v současné době má ve dvou skleních ve svém zahradnictví v Řevnicích u Prahy několik set rostlin. „Gerbery jsou na pěstování poněkud náročnější, než většina jiných květem okrasných trvalek, pěstitelům se však odmění mnoha jednoduchými i plnými květy ve výrazných, převážně pastelových barvách a odstínech od bílé, přes růžovou, žlutou, oranžovou, červenou až temně rudou i v jejich kombinacích. Nakvétají, dle teplot přibližně od února až března, vrcholu násady květů dosahují v květnu až červnu a dokvétají až do začátku zimy. Mnoho jiných, takto dlouhodobě kvetoucích rostlin, nenajdeme“, říká pěstitel, u kterého si můžete po telefonické dohodě (723 552 442) gerbery prohlédnout a koupit přímo vámi vybrané, čerstvě řezané květy.

Gallery not found. Please check your settings.

Příspěvek byl publikován v rubrice Gerbery, Pokojové rostliny. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Comments are closed.