ŘEZ FÍKUSŮ

Fíkusy najdeme v téměř každé domácnosti. Jsou to tradiční pokojové rostliny okrasné listy, které mohou, pokud jejich vzrůst pravidelně neregulujeme, dosáhnout dosti velkých rozměrů. Mnoho lidí tak má doma starší přerostlý fíkus,  který by potřeboval zmenšit a neví, jak na to.  Je vůbec možné starší vzrostlé fíkusy zmlazovat, jak moc „drastické“ zásahy snesou a jak se má postupovat?

Zmlazení snesou i vzrostlé rostliny

Většina z běžně pěstovaných fíkusů  snáší řez dobře i jako starší, větší rostliny, zvláště jednáli se o  drobnolisté druhy jako např. benjamínek (Ficus benjamina). Pokud je rostlina v dobrém stavu a je pěstována ve vhodných podmínkách, dokáže po řezu brzy obrazit a to i v případě, že při zmlazování ztratí většinu listů. Není proto problém zmenšit dvoumetrovou rostlinu třeba na výšku jednoho metru.

Silnější výhony řežeme šikmo

Stonky a větvičky do průměru přibližně 1 cm můžeme sestřihnout klasicky na vodorovnou řeznou plochu. Větve a kmínky většího průměru je nejlepší seříznout šikmo.  Rána se tak lépe zacelí a zakončení kmínku vypadá přirozeněji. Po několika letech již nemusí být řez téměř patrný. Pokud bychom je seřízli vodorovně, nebudou vypadat příliš esteticky, rána se bude i hůře hojit a často část seříznuté větvičky i seschne.  

Šikmo vedený řez u silnějších výhonů zajistí lepší zhojení rány a seříznutý výhon vypadá přirozeněji. Při nesprávně provedeném řezu se rány často hojí špatně a konce seříznutých výhonů mohou u sesychat.

Pozor na latex

Pozor musíme dávat při řezu na bělavou, lepkavou tekutinu  prýštící z ran – latex, který roní všechny fíkusy. Nejprve je nutné zastavit vytékání latexu, tím, že ránu omyjeme vodou (v ní se latex sráží). Menší rány poté celkem rychle a snadno zaschnou, větší ránu je dobré zasypat např. práškem z dřevěného uhlí, které se na ní přichytí a vytvoří ochrannou vrstvičku, nebo zatřít štěpařským voskem apod.

Latex fíkusů je dráždivý a nesmí se dostat do očí či do úst. U citlivějších lidí může vyvolat i alergické reakce a to i při pouhém potřísnění pokožky. Proto si po manipulaci s fíkusy ihned důkladně omyjeme ruce nebo je dobré používat rukavice.

Z odříznutých větviček můžeme vypěstovat nové rostlinky

Fíkusy se poměrně snadno množí z řízků a tak ani odříznuté větvičky nemusí přijít nazmar a můžeme je využít k vypěstování nových rostlinek.

Příspěvek byl publikován v rubrice Pokojové rostliny. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Comments are closed.