Muzeum veteránů Františkovy Lázně

Lázeňská města poskytují svým obyvatelům i návštěvníků nespočet možností trávení volného času a společenského vyžití – od procházek po krásně upravených parcích a kolonádách, přes návštěvy památek, galerií, koncertů, divadel a mnohých dalších kulturních akcí.  Františkovy Lázně však v prostorách kolonády mezi Solným a Lučním pramenem nabízejí ještě jednu unikátní atrakci – Muzeum auto a moto veteránů.

Muzeum mezi prameny

Pan Milan Bojtar, majitel mnoha historických vozidel i motocyklů, objevil místo pro expozici svých plechových miláčků v podstatě náhodou – v roce 2009 při procházce Františkovými Lázněmi, kde se zúčastnil soutěže veteránů, kterou vyhrál právě jeho červenobílý Mercedes 170-V Cabriolet B z roku 1938. V té době byly prostory kolonády nevyužívané. Pan Bojar nabídl vedení města, jak tuto atraktivní budovu v centru lázní (poblíž akvaparku Aquafórum) opravdu důstojně využít a tak se zrodilo františkolázeňské Muzeum veteránů.

Auta, motorky i dobová atmosféra

V muzeu najdou návštěvníci dvě oddělené expozice – v pravém křídle kolonády automobilové veterány, převážně německé značky Mercedes (jako první vás uvítá právě mercedes se kterým pan Bojar vyhrál již zmiňovanou soutěž elegance veteránů)  a české Škodovky a Tatry, v levém křídle několik desítek motocyklů českých a německých značek, např. Jawa, ČZ, Stadion, NSU, nebo Simson. Expozici motocyklů otevírá Jawa 500 OHC používaná téměř výhradně pro potřeby policejních sborů a uzavírá ji přehlídka téměř neznámých tříkolek Simson Duo určených jako dopravní prostředek pro invalidy.
_                                                                                                                                                            

                                                                                                                                                                

Auta i motocykly vystavované v muzeu jsou  jak plně renovované, tak velice dobře zachovalé v původním stavu, i  určené k celkové, většinou velmi náročné renovaci. Expozice je vkusně doplněna také o různé dobové předměty a doplňky a atmosféru muzea dotváří i dobový hudební doprovod.

                                                                                                                                                                 

                                                                                                                                                                        

Unikáty

Pan Bojar, za několik desítek let, co se veteránům věnuje, vytvořil opravdu jedinečnou sbírku, ve které najdeme několik naprostých unikátů. Mezi nejvzácnější patří automobily Škoda 420 Roadster, kterých bylo vyrobeno pouze 49 kusů či Škoda 430 Coupé Sport –vůz z pouze 14 kusové série z roku 1931. Tyto vozy jsou zřejmě jediné dochované svého typu a nevlastní je ani firemní muzeum Škoda v Mladé Boleslavi. Jedinečným vozem je i Tatra 12 Roadster Speciál – automobil postavený na zakázku, opět zřejmě jediný vůz svého druhu na světě. Z motocyklů patří k nejunikátnějším např. Stadion určený na export nebo tříkolky Simson.

Nejen veteráni

Muzeum nadchne hlavně příznivce a obdivovatele starých strojů, ale kupodivu i milovníky zvířat. Manželka pana Bojara je velká milovnice psů a tak vás při vstupu do muzea uvítají i dva psí miláčci, stafordteriér a pražský krysařík.  Bojový pes na první pohled budí respekt, avšak je výborně vycvičený a velmi milý a šikovný – uvítá vás u vchodu do muzea, v tlamě donese košíček s pětikorunou přilepenou na dně a „vybírá“ vstupné. A pozor – velice dobře si pamatuje, kdo mu do košíčku hodí penízek. Kdo nezaplatí, za tím pejsek s košíčkem stále chodí :–)) .  Příkazy své paničky poslouchá naprosto dokonale a stejně dobře vycvičený je malinký pražský krysařík. Pejskové mimo obvyklé povely sedni, lehni nebo štěkej umí na povel např. kýchnout, dělat mrtvého či donést požadovaný předmět (krysařík umí podle jména rozeznat mezi přibližně 120 plyšovými hračkami tu pravou a přinést ji své paničce).  Mnozí návštěvníci, a především děti, si pejsky ihned zamilují a do muzea je chodí pravidelně navštěvovat.

 

Jedinečná expozice

Františkolázeňské Muzeum veteránů je opravdu jedinečné, ať již díky tomu, že je zde možné spatřit naprosté technické unikáty, tak i díky své neopakovatelné atmosféře, vstřícnosti  majitele veteránů a jeho manželky i „povedeným kouskům“ jejich psích miláčků. Mnozí z návštěvníků si zde i zavzpomínají na stroje (hlavně motocykly) které dříve vlastnily a které jsou v jejich vzpomínkách stále živé. Prohlídka expozice zabere asi 30 minut a je vhodná i pro vozíčkáře. A veterány si spolu s vámi může samozřejmě prohlédnout i váš pejsek.

Příspěvek byl publikován v rubrice MUZEA A TECHNICKÉ PAMÁTKY. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Comments are closed.