KAPRADINY

Nephrolepis

Kapradiny patří mezi pokojové rostliny nekvetoucí, okrasné listem. To jim však neubírá na atraktivnosti. Právě naopak – tvoří velice rozmanitou skupinu, jejíž menší zástupci jsou  velice vhodní jako doplněk ke kvetoucím pokojovkám a větší druhy vyniknou v interiéru  jako výrazné, atraktivní solitéry.

PĚSTOVÁNÍ

Umístění

Většina druhů roste v prostředí s vyšší vzdušnou vlhkostí a mimo dosah přímého slunce – na stanovištích s rozptýleným světlem a v polostínu až mírném stínu. Jsou tak vhodné pro pěstování v tmavších částech bytů, kde by se jiným, na světlo náročnějším pokojovkám již nedařilo. Proto byly kapradiny oblíbené již za času našich prababiček. V tehdejších vlhčích a méně světlých bytech měly pro svůj růst ideální prostředí a byly proto hojně pěstované.

Kapradiny pro moderní byty

Mezi kapradinami se však najdou i druhy, které lze bez potíží pěstovat v moderních světlých domácnostech s relativně nízkou vlhkostí vzduchu a jsou šlechtěny stále nové, odolné kultivary vhodné právě do takových podmínek. Ideální jsou i pro zimní zahrady, do přímo osvětlených koupelen, nebo (hlavně menší druhy) pro stále oblíbenější pokojové skleníčky.

Teplota

Většina pokojových druhů kapradin pochází z tropických oblastí a vyhovují jim celoročně běžné pokojové teploty – kolem 20–25˚C. Některé druhy ze subtropů však snáší i nižší teploty (přes zimu kolem 10–15˚C – ideální pro chladné zimní zahrady a zasklené balkony) a zcela samostatnou skupinu tvoří zimovzdorné kapradiny, které ovšem jako pokojové pěstovat nejde.

Substrát a zálivka

Kapradiny sázíme do lehkého vzdušného substrátu (např. směs rašeliny, zeminy, písku a perlitu v poměru 3:2:2:1), který by měl být stále mírně vlhký, nikoli však přemokřený. Kapradinám prospívá i každodenní mlžení. Na přeschnutí jsou poměrně citlivé, hlavně menší, drobnolisté druhy. Prvními příznaky nedostatku vláhy je to, že rostliny začnou ztrácet svěží zelenou barvu, listy blednou a jejich konce vadnou. Rostlinu ihned zalijeme a porosíme nebo osprchujeme, v případně většího proschnutí ji celou asi na dvě hodiny ponoříme na do vody. Pokud sucho trvá delší dobu, celá rostlina postupně hnědne, usychají a opadávají listy a odumírají kořeny. Takové kapradině již pomoci nemůžeme. Zálivka kapradin proto musí být pravidelná a dostatečná, hlavně v letním období.

Gallery not found. Please check your settings.

Příspěvek byl publikován v rubrice Kapradiny, Okrasné listy se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Comments are closed.